Școala - drumul spre construire


  Abandonul școlar este din ce în ce mai ridicat și foarte puțini elevi găsesc calea de întoarcere la drumul spre construirea de sine, drumul spre cunoaștere și succes.

Aud des banala întrebare"De ce este școala importantă?", îți voi spune doar că școala te învață să conviețuiești. Ce nu înveți acasă, cu părinții, înveți la școală. Începi cu alfabetul și termini cu creearea propriului tău caracter. Probabil că nu îți dai seama în ce mod te construiește școala, te gândești că materiile pe care le faci sunt nefolositoare în viața ta. Din contră, ești departe de adevăr, foarte în ceață. Gândește-te la toți oamenii de pe stradă care cerșesc și nu au cu ce trăi din cauză că au doar câteva clase și nu își pot găsi un loc de muncă stabil. Un membru al familiei ți-ar spune să înveți casă nu ajungi la fel ei, dorind să te motiveze, dar un profesor îți va preda că toți oamenii au dreptul la ajutor și în loc să devii una cu acel cerșetor, poți devenii omul care l-a ajutat fie să se întoarcă la școală, fie să îii oferi un loc de muncă. E ciudat cum toți avem drepturi dar niciunul nu își dă seama de ele și se lasă înjosit.  De la școală poți învăța multe, poți ajunge în diferite anturaje gresite dar te poți schimba de pe o zi pe alta, în fiecare zi poți fie să te faci mândru pe tine însuți, fie să te dezamăgești. Dacă vrei să ajungi ceva în viață și probabil ești pe un profil care de fapt nu îți place, mută-te. Renunță a ideea de  "Dacă mami vrea să rămân pe profilul ăsta trebuie s-o fac doar pentru ea. ". Dă-ți seama de ce vrei tu cu adevărat, nu de ceea ce vor alții să trăiască. Un părinte va fi mândru de tine când te va vedea fericit, pentru că un părinte vrea tot timpul ceea ce e mai bun pentru copilul său.
  Școala ne învață multe, dar în general profesorii sunt cei care ne îndrumă cel mai bine, sunt un fel de părinți, iar noi ca niște copiii neascultători îi dăm la o parte. Toți avem nevoie de ajutor dar nu avem încredere în nimeni să-l cerem și efectiv ne obișnuim să facem ce și cum credem fără să cerem o părere. Un profesor îți poate fi părinte, profesor de materie, profesor de viață, prieten și psiholog. Meseria unui profesor e să te aducă pe drumul către succes, drumul către tine din viitor. Lasă-l să te ajute și cere-i sfatul ori de câte ori ai nevoia.
  De obicei, anii de liceu sunt cei mai frumoși pentru că ne îndrăgostim, aflăm pe pielea noastră mitul androginului și iubirea platonică, suferim și renaștem după fiecare lovitură primită. Luptăm în fiecare zi pentru a fi fericiți și împliniți.
  Dacă ar fi să îți spun părerea mea sinceră despre școală, să știi că generala nu mi-a plăcut, abia așteptam să ajung la liceu, să fiu mare. Iar timpul a trecut, am ajuns la liceu și am dat de profesori mai exigenți, materii grele și note mici. Nu sunt un elev model, nu pot avea 10 pe linie pentru că nu pot fi perfectă. de fapt, știi care e secretul? Să înveți pentru tine, să înveți în așa fel încât vei rămâne cu ceva în minte și vei ști de o notă de trecere. Nu fi perfect, fi tu, doar nu renunța la școală, ea e de fapt cea care te schimbă.

Comments

Popular posts from this blog

Ai rămas

Renunță la cei ce au renunțat la tine

Singuri, dar împreună