Diferenţa dintre educaţie şi liberă exprimare

Încă de mici ni se vorbeşte despre ''cei 7 ani de acasă''. 
Suntem educaţi după metode vechi cum ar fi ''nu vorbi fără să fii întrebat'' sau ''chiar dacă tu gândeşti altceva nu spune'', total greşit.
Un copil dacă nu are voie să se exprime liber încă de mic şi este crescut după un anumit proces de educare total greşit, va ajunge un om matur care atunci când va fi întrebat de o opinie proprie despre ceva, nu va avea ce să spună pentru că nu a fost învăţat să gândească liber, fără ca cineva să-i spună că ''Nu e voie.'' sau ''Nu îţi e ruşine?''. Va fi un om închis în el, şi toate astea din cauza regimului după care a crescut. Modul în care eşti crescut şi în care ţi se vorbeşte şi în care ţi se explică anumite chestii te influenţează şi rămâi fixist pe acele idei încă de mic.
Open-mind înseamnă să gândeşti liber, să ai VOIE să gândeşti liber, să ai părere despre orice, fie ea bună sau nu. Îţi trebuie şi puţin tupeu să spui cu voce tare ceea ce gândeşti în faţa oricui fără să te temi.
Dar.. trăim într-o lume în care generaţia mea şi probabil că şi a ta a fost crescută după acel regim de ''nu ai voie'' şi din 100% doar 1% e open-mind pentru că nu s-a adaptat regimului aceluia şi a citit singur despre dezvoltare personală, s-a învăţat singur, s-a educat singur. 
Majoritatea oamenilor superiori nouă ne dau peste nas spunându-ne că ''Cum poţi gândi aşa? Nu îţi este ruşine?'' sau ''Eşti needucat!'', şi asta doar pentru că avem o părere proprie şi cel mai probabil una care nu este de acord cu cea a lor, pentru că liberă exprimare nu constă în a crede ceea ce crede un om ''mai mare'' ci în ceea ce crezi tu, în ceea ce simţi tu, nimeni nu trebuie să contribuie la părerea ta, de aceea se numeşte şi ''părere proprie'' .
Educaţia ne învaţă pe cine să respectăm, pe cine să ajutăm, în cine să ne încredem. Dacă îmi exprim opinia nu înseamnă că  am lipsă de respect, nu a re nicio legătură cu respectul chiar, deşi aud des asta şi îţi străpunge mintea faptul că eşti nesimţit că gândeşti asta, că îţi dai voie să ai o opinie liberă şi proprie. 
Fără libera exprimare nu există schimb de idei, nu există dezbatere publică, nu există posibilitatea de ne informa, de a alege, de a ne exprima artistic. Alegerile noastre cotidiene, modul în care ne îmbrăcăm, muzica pe care o ascultăm, cărțile pe care le citim, media din care ne informăm, toate sunt expresii ale dreptului la liberă exprimare.
Dacă îţi exprimi opinia nu înseamnă că nu eşti educat!

Comments

Popular posts from this blog

Singuri, dar împreună

Ai rămas

Renunță la cei ce au renunțat la tine