Moldova şi România

            În opinia mea , unirea a două state vecine nu ar dăuna poporului , deşi sunt un copil care încă nu ştie totul despre politică , gândesc şi am dreptul la o părere publică cât şi liberă . 
     
                  În primul rând , să ne amintim de războiul cu turcii , de lângă Plevna , românii le-au fost aliaţi ruşilor şi chiar şi-au dat viaţa luptând . Am fost fraţii lor în Primul Război Mondial , da , românii s-au dus pe teritoriul Uniunii Sovietice, cedând rugăminţilor lui Hitler şi a şantajului . În acest Război au murit sute de mii de români .
            În al doilea rând , vorbim aceeaşi limbă , singura diferenţă dintre limbi este ca  între dialectele rus, crimeean şi cel din sudul Rusiei .  Românii nu le sunt deloc duşmani, este un popor de aceeaşi credinţă, ortodoxă . 
        Unirea ar putea îmbunătăţi relaţiile dintre Republica Moldova şi România , astfel am fi un stat întregit şi mult mai puternic . Să nu uităm că dorinţa unei părţi semnificative a poporului moldovean este de a se uni cu România. 
            Însă , din păcate , diferenţa dintre acele idealuri comune descrise în manualele de Istorie şi realitatea pe care o înfruntăm zi de zi în România sau peste Prut, este cu totul alta . Deşi admit că vorbim aceeaşi limbă şi că suntem o generaţie cu principii şi obiceiuri comune , o fac doar atunci când sunt întrebaţi la facultăţi şi la diferite evenimente politice şi culturale . 
            
            De-a lungul anilor, acestea au schimbat în Constituție limba română în limba moldovenească, au introdus în programul școlar Istoria Integrată, după ce-au eșuat să înlocuiască manualele de Istoria Românilor cu Istoria Moldovei, iar în prezent promovează sărbători antiromânești ca 9 mai, recunoscută nu ca Ziua Europei, ci ca Ziua Victoriei rușilor împotriva naziștilor și le neagă importanța celor naționale cum sunt Ziua Limbii Române, Ziua Independenței, Dragobetele ș.a., de asemenea,  organizează proteste împotriva conducerii partidelor democrate cu idei pro-europene.
            În concluzie , chiar dacă nu suntem uniţi cu Republica Moldova în acte sau politic (deşi ar fi bine) , având aceleaşi temeri , pasiuni şi aspiraţii suntem uniţi intelectual şi spiritual . 


Comments

Popular posts from this blog

Singuri, dar împreună

Ai rămas

Renunță la cei ce au renunțat la tine